Oznake

, ,

Srpska Runa KORICAТелефони за продају књиге Олега Валецког „Српска руна”:
+381 63 264 824, +381 64 222 3716 (Пешић и синови).

ČINjENICE O PORIJEKLU SRBA I SLOVENA

U Nevesinju promovisana knjiga Olega Valeckog – „Srpska runa“

IZVOR:
RadioNevesinje.com
AUTOR:
Verica Čupković
FOTO:
RadioNevesinje.com

U okviru manifestacije obilježavanja 139. godišnjice „Nevesinjske puške“ sinoć su u gradskoj Galeriji predstavljene knjige biblioteke „Tragom Slovena“ izdavačke kuće „Pešić i sinovi“ iz Beograda i održana je prva promocija knjige ruskog autora Olega Valeckog „Srpska runa“.

U Nevesinju promovisana knjiga Olega Valeckog – „Srpska runa“

Glavna urednica Izdavačke kuće „Pešić i sinovi“ Vesna Pešić rekla je da ova kuća postoji već devetnaest godina i da je do sada objavila preko 300 naslova, naglasivši da su jedini izdavač „prećutane“ istorije.

– Misleći na mnogobrojne podatke i činjenice iz naše prošlosti, a prevashodno na podatke iz slovenske i srpske prošlosti koje su dugo vremena bile zanemarivane, falsifikovane, pogrešno interpretirane, vrlo često marginalizovane i nedostupne javnosti na uvid, motivisalo nas je da osnujemo ovu izdavačku kuću sa namjerom da upravo te činjenice ponudimo čitalačkoj javnosti na uvid – istakla je Pešić.

Knjiga „Srpska runa“ je proširena i modifikovana verzija rada Olega Valeckog „Poreklo Slovena u svetlu radova istoričara srpske autohtonističke škole“.

Autor Oleg Valecki rekao je da je ova knjiga neka vrsta pregleda onoga što su mnogi istoričari i arheolozi istraživali po pitanju porijekla Srba i Slovena uopšte, kao i prošlosti Balkana.

oleg valecki1– Želim da ova knjiga bude podstrek istraživačima za buduća istraživanja i neke već postojeće pravce u srpskoj nauci, kada govorimo o Srbima kao autohtonom narodu na ovim prostorima – naglasio je Valecki.

On je dodao da je cilj ovog rada da ruskog čitaoca upozna sa radovima srpskih istoričara, lingvista i arheologa po pitanju jednog drugačijeg istorijskog diskursa o porijeklu Slovena.

Govoreći o knjizi Vesna Pešić je istakla da jeValecki dao lijep pregled svih autora koji se bave ovim temama i koji može poslužiti kao jedna inicijalna literatura koja će pobuditi dalja interesovanja na ovim istraživanjima.

Organizatori promocije su Opština Nevesinje i Opštinska Boračka organizacija iz Nevesinja.

Izvor: mojahercegovina.com

//

Advertisements