Свето место не бива пусто. Ово правило се односи и на светско тржиште енергената. Чим се Софија угледала на Брисел и чим је блокирала изградњу „Јужног тока“, Русија је масно парче гасног колача понудила Анкари, захваљујући чему је Турска стекла могућност да постане несумњиви лидер на балканском тржишту енергената.

Да ли ће Анкара покушати то да искористи и да прошири свој политички утицај у региону? Ово питање смо упутили Георгију Енгељгарту, историчару-политикологу, стручњаку за политички ислам.

Разуме се, Турска ће се потрудити да максимално искористи своје ново својство ради јачања утицаја на Балкану. Последњих година видимо како Ердоганова влада стално истиче своје огромно интересовање за регион и тежњу да се врати у зону некадашњег Османског царства. Заправо, првобитна варијанта „Јужног тока“, исто као и нафтовода „Бургас-Александропулис“ коју су бугарске власти такође блокирале, ишла је у прилог балканским земљама због тога што им је давала извор енергената који ни од кога није зависио, укључујући и Турску. У случају реализације „Турског тока“, као и у случају изградње Каспијско-Јадранског цевовода (КЈЦ) Турска ће добити контролу над испоруком гаса земљама у региону, а то значи и додатну полугу за вршење притиска на његове земље. Турци су вешти трговци и никад неће пропустити ни најмању могућност да искористе ову полугу за обезбеђење својих интереса на Балкану.

Такође, треба имати у виду да ће се у случају озбиљног развоја руско-турске економске сарадње, и то још у ситуацији даљег захлађења односа између Русије и ЕУ, Москва с много већом пажњом односити према интересима Анкаре на Балкану.

Да ли ће оправдано јачање Турске утицати на сепаратистичка расположења међу муслиманима који компактно живе у Србији, Македонији и БиХ? Да ли ће Анкара можда играти на ову карту?

Може се очекивати активнији утицај Анкаре на власти у Сарајеву, пружање веће подршке Бошњацима и њихов притисак на Републику Српску, док ће Милораду Додику бити тешке да користи антитурску реторику. Не бих толико очекивао пораст сепаратистичких расположења у муслиманским заједницама у региону, колико јачање утицаја Турске на власти и економију Србије, БиХ, Македоније, Албаније и Бугарске и покушаје да се муслиманским заједницама у овим земљама (осим Албаније и БиХ) обезбеде додатне привилегије и политичке (економске) олакшице и ширење њиховог политичког утицаја.

Шта балканске земље могу да супротставе јачању турског утицаја?

Сад се Балкан (укључујући и земље ЕУ) налази у тешкој економској кризи и Турска која се динамично развија у овој ситуацији представља приличан контраст и веома је привлачна. Балканске земље ће нешто моћи да супротставе турском утицају само у случају успешног економског развоја. Озбиљну шансу за овакав развој представљао је „Јужни ток“, који је миниран заједничким напорима Брисела и Софије. Ефикасну методу представљаће развоје сарадње с Русијом и уживање подршке Москве ради заштите од турског притиска.
Радио Глас Русије

Advertisements