indexВеселин Ђуретић: Добродошлица генералу Владимиру Лазаревићу ( казано на дочеку у Нишу З.децембра 2015.године)

Поштовани генерале Лазаревићу,

да је правде у свијету вама би одавали признање за то што сте 1999.бранили не само свету српску земљу, Косово и Метохију, земљу витешког и моралног идентитета народа, него и земљу извориште европског хуманизма. Оно што се вама десило често се дешавало српским витезовима. Константа је наше несрећне историје: оно што јунаци ослободе то политичари и њихове интелектуалне пратње, у име неког демократизма и „ политичког реализма“, у миру упропасте.

Оно што је вама урадио Запад, слично је ономе што су српски витезови доживјели послије 1389.године, који су као и ви и ваши јунаци, бранећи српство бранили и Европу. И она прва и ова данашња Европа, ова америчка, казнили су вас умјесто да вас уздигну до витешких небеса.
Када сам вас 2005.године говором на протесном скупу у Лесковцу испраћао у Хаг знао сам да су ојађена Србија и разбијено српство доживјели сумрак малих људи, националних западњака и наивних „ данги“: Знао сам да су ови несрећници добили задатак да вас и ваше другове угурају у чељусти аждаје која је настојала да се искупи за агресију, за злочине почињене над народом који се по трећи пут у 20.вјеку бранио, скоро од истих непријатеља, с тиме што су ови најновији били одјевени у неке хуманитарне и демократске одоре.

Српска судбина је страшна: и током Првог свјетског рата и током Другог свјетског рата и у наставку овог другог 1999., скоро до наших дана били смо његошевски говорећи „ сирак тужни без игђе икога“; „ племе наше је мртвијем сном спавало“: Русија се тешко извлачила из идеолошког заноса, који је и њу и нас био опио, довео до руба бездана. Требало је сачекати неколико година да њен потпуно пробуђени лидер Владимир Владимирович Путин исправи државни брод који се налазио пред потонућем. И ви господине генерале и ваши јунаци, бранили сте 1999.и српство и Русију. Не заборавите ово, брате Владимире Владимировичу!

Генерале, да су физички живи велике војводе Путник, Степа, Мишић и Бојовић, нашли бисте се у њиховом друштву. Овако, остало вам је да сачекате – док се Срби потпуно не наслоне на своју историју, док се не окупе. Тек тада ће се успоставити јуначки континуитет од Војводе Милоше до Војводе Владимира.

Прије око годину дана, поздрављајући повратак Војислава Шешеља из Хашког трибунала, поручио сам му: Посједујеш енергију српског ината, која све побјеђује; то данас и вама поручујем, јуначе Свете земље Србинове.

Advertisements