Понекад рат представља неочекивана изненађења. Често непријатна, на пример, у Сирији, скоро смо изгубили јединствене споменика културе и архитектуре. Међутим, постоји и добра вест.

Недавносу у Сирији пронађене  јединствене пећинске слике старих људи у близини Палмире. Петроглифи покривају зидове пећине у планини у Дар ел Баида, који се налази у планинском венцу Ел Абиад. Пећина је истражио Олег Валецки  током свог пута на задатку деминирања у Сирији 2016. године. Олег Валетцки нам је испричао  о проналаску, и историчар Јелена Миронова је анализирала слике у погледу науке. Фотографије у материјалу је направио Олег Валецки  током истраживања пећине. Горњи Ел Абаид налази се директно испод Палмире, свероисточно од града. У овој области, на жалост још увек се налазе борци Исламске државе.

1

Пут планинским пределима, где је сакривена пећина пролази кроз уски кланац.

2

Директни пролаз до самог места где је пронађена пећина је немогућ, јер је пут препречен огромном стеном. Комплекс пећина, међу којима је наша пећина са петроглифима,  налази се на литици, испод је дубока клисура и корито сухе реке које се простире  у правцу Палмире.  

3

До пећине је узан пут, исклесан људском руком у стенама.

Пећина је скривена у стенама до координате (Гаусс-Кругер) Кс45433 И 22061 на висини од 1047 метара. На улазу су степенице уклесане у стену.

6

Улаз има карактеристичан отвор фигуративног облика усмерен на југоистоку.

7

Укупна површина пећине је 7 х 7 метара и има два спрата. У приземљу ходника постоји један улаз на десној страни у соби.

8

Близу улаза у просторију налазе се  мале нише издубљене у стенама. Сама соба има полу-кружни свод. У соби постоји још један отвор са великим нишом, где смо пронашли бунар.  

Из ходника постоји пролаз са леве стране, у другу просторију, која се налази преко пута главног улаза, али је одвојен зидом од ходника.    

11
Из ове просторије на другом спрату је правоугаона рупа дужине два и ширине једног метра, у коју се може попети захваљујући исклесаним у зидовима малим удубљењима.

Други спрат се састоји од мале собе са  прозором издубљеним у стени. На поду собе резбарена кружних удубљења.

15

Такође, на поду је пронађен правоугаони знак.

16.jpg

Зидови ове собе су буквално прошарани многобројним петроглифима – знацима непознатог порекла.

Иако већи део цртежа (или петроглифа)  се налази на другом спрату, исти податци су доступни на првом спрату код узвишења према бунару где се пење на други спрат.

23.jpg

Цртежи  су обележени  довољно чврсто, а понекад се преклапају један преко другог.Довољно често појављује се шестокрака звезда, која је карактеристична за цивилизацију Сумера.

Поред првог је улаз у другу пећину, очигледно вештачког порекла.

27.jpg

Унутрашњост ове пећине подсећа на резервоар за воду или на бунар и има ова пећина има полукругли свод.

28.jpg

Не покушавам да предпоставке представим  као чињенице, али ваља имати на уму да је британски археолог Леонард Вули,  који је радио на археолошким ископинама споменика сумерске цивилизације  и цивилизација Ел Обеид, Дзхемдет Наср и Урук, у својој књизи, описује систем дренажних бунара код Сумера,  те  претпоставља да оне имају верски карактер (Леонард Вулли. „Ура калдејску.“ Публисхер источну литературу. Москва. 1961 (Леонарде Вули. „Ископавање на Ура“.)).

На дубини од 10-12 метара и око један и по метара у пречнику, ови бунари су имали на свом дну доста поломљених и целих глинених судова. Према Леонарда Вулли, ови бунари могли су се користити за жртвоприношења богу воде  Еа. Божанства су живела под земљом, где према старосумерски текстовима се налазе области подземних вода – „апсу“ (Леонард Вулли. «Ур халдеев».Издательство Восточной литературы.Москва.1961 г.(Leonard Woolley.”Excavation at Ur”.)

29.jpg

Постоје знакови према којима можемо сматрати да је пећина  много пута  била посећена од људи у различитим периодима историје, јер нису само цртежи на зидовима, рађени у различитим техникама и стиловима, него су  и исечене колоне у масивној стени.

Због ратних сукоба на простору Сирије археолози не могу да врше истраживања на овим просторима нити могу проценити старост цртежа нађених на зидовима пећина. Међутим, на основу података акумулираних до сада, археологије, етнографије и културологије можемо направити сопствену анализу и покушати неке цртеже рашифровати.

Треба напоменути та су поједини зидиви обрађени тако да су остале специфичне бразде иза инструмената, цртеж који је представљен ниже нацртан је на већ заглађеној површини. Овај цртеж нам даје највише информација и представља највероватније дивокозу са младунчетом (сл.1).

30.jpg

Петроглифи у пећини на планини Дар Ел Баида, Сирија (фото Олега В Валецког)

Стил цртања у овој пећини можемо упоредити са многобројним цртежима дивокоза и оваца пронађеним (петроглифима) у Централној Азији и Јужном Сибиру: Памир-Алај,западни и централни Тјан-Шан, Сајано-Алтај, Минусинска котлина.
Опис, методика и методологија истраживања, покушавају да одгонетну значење  петроглифа  описани су у бројним радовима домаћих научника.
Дакле, петроглифе Централне Азије изучавао је  М.Е. Массон О С. Бернсхтам А. Формозов, ЈА Шер. Објављена је  монографија о петроглифима Казахстана и Узбекистана, писани М К. Кадирбаевим АН Мариасхевим и Џорџ. Кабиров. Петроглифи  Бајкалског региона Тува, Јакутиа, Забајкалја, Амур посвећени монографији Вадетскои АД Греч, М.П Гразнов, МА Девлет, А.П Окладникова, ЛВ Плетнев и многи други.

Међутим елеменат који смо пронашли на изображењу планинског овна или јарца у пећини Ел Абиад Сирија, ни други петроглифи на другим локацијама Централне Азије и Јужног Сибира раније нису били истражени. То је елеменат W.То је први пут индетификовала Е.А  Миронова (Миронова2013), као култни сибол на посуди културе Трипоље-Кукутени ( Румунија, Молдавија, Украјина ), у поређењу са истим елементом на посуди енеолитске  археолошке културе Банг-Чанг Тајланд. Парче керамике са истим симболом пронађен је на ископавањима Кокшаровског брда иза Урала Русија.

31

Посуда из Банг-Чанга (Тајланд) са симболом W

32.jpg

Посуда из Кукутени (Румунија) са симболом W  

33.jpg

Парче керамике са Кокшаровског брда –Јуринска стојанка са симболом W (Сери20014, сл. 63.6 )  

Географија распрострањености и хронологија заступњености овога сибола, како се види на приложеним артифактами изузетно широка, што указује на његову изузетну важност за древне људе
Он је присутан на керамичком фрагменту са култног места – Кокшаровски брдо Зауралие.
Анализа археолошких података, добијених током ископавања ове насипане структуре, омогућава нам да овај споменик сматрамо светилиштем високог ранга, што је оправдано у даљем истраживању  овог комплекса (Шорин, 2010). Као резултат проучавања дистрибуције и генезу симбола W нашли смо да је овај симбол је шематски приказ (једне од многих иконографских изображења) Велике богиње, чији је култ био раширен у Евроазији, од каменог доба. Тако имамо приказ подигнутих  рука богиње у пози рађања (Миронов, 2014). Тако приказан знакпоред обично је увек  урамљен-унутра овала (као на фрагменту са Кокшаровског брда-међуплеменско светилиште, које је функционисало са прекидима око 1500 година VI -V до средине IV миленијума до н.е, на почетку култно место кошкинских и кокшаровско-јуринских група насеља у првој половини IV миленијума до н.е басјановских и полуденских, који су живјели у шумским и шумско-степским пределима Зауралског  краја (Шорин, Шорина, 2011:77),или посуде из Кукутене – време постојања културе од 5200-3500 до н.е, или у оквиру троглова, који се такође јављају симболом Велике богиње – Богиње кише (као лонац из Бан-Чанга, култура датира из 2100 п.н.е -200 п.н.е иако раније сахрањени не садрже бронзане алате и неки научници преписују енолиту, или на страни животиње како изгледа на петроглифу из пећине Ел-Абиад. Животиња са симболом на страни може изразити идеју плодности. Датирање –одређивање старости управо тог изображења задак је који треба да ураде археолози, а неки знаци говоре да су дивокоза и њени младунаци нацртани у покрету, сликар као да је зауставио време, нацртао је животињу у скоку; предње ноге су праве, а задње насликане са анатомском тачношћу, говоре да су нацртане у стилу –сакском стилу. Осим тога ове животиње имају на своме телу допунске знакове што се не може рећи и за друге петроглифе нацртане у другој епохи (на таквим петроглифима фигуре животиња су нанесене простим урезивањем).

34.jpg

Петроглифи са северне обале Исик – Куља, Тамчи – Чалпон –Ата (Марјашев 1970)  

Тела животиња приказана на петроглифима на северној обали језера Иссик-Кул могу се уочити спирале, цик – цак и полумесец. Петроглифи су учени на десет тачака између Тамчи и Чалпон-Ата. „Међу стотинама цртежа честе слике животиња представља најбоље узорке сакског „животињског стила „, посебно козе и јелене“ (Винник, Помаскина, 1975, стр. 96).
Као што је већ горе наведено, фигуре у пећини Ел Абиад (Сирија) су распоређене на другачији начин од стране различитих уметника. Истраживања указују на такве појаве – више пута употребљена  платформа за цртање – у многим деловима Централне Азије. Тако у Памиру све значајније групе петроглифа састоји од неколико различитих из разних времена  група (Василтсов, с.152-153).
На следећој слици из пећинског Ел Абиад, коју ћемо овде размотрити је направљен на примитиван начин, то шематски показује дивојарца или планинску овцу. Овај цртеж се налази на поду пећине, недалеко од његовог улаза и поред зида. Преко тела животиње је хоризонтална линија, ноге  у облику вертикалних правих линија, рог је означен као лук .
Слика дивојарца  на поду у пећини Ел-Абиад, Сирији; изнад њега су на зиду – шематске слике антропоморфне са великим прстима руку и ногу (Фото О.В Валецки).

35.jpg Ова слика је слична слици планинског јарца који се налази на Кавказу, у Гобустан (Слика 4б.), Као иу Каракуља, Фергански хрберт  (Слика 5)   

36.jpg

Резбарије на каменој стени дивојарца: Централна Азија, Авганистан, Кавказ, Тиен – Шан, Јордана, Монголија, ТУва, Јенисеј (Шер, 1980)

37.jpg

Каракулџа, Кара – Џар, југозападни фрагменти Ферганскога хребата (Заднепровски, 1960)

Понавља слика планинског јарца ( дивојарца ), нађене у различитим деловима централне Азије, показује значајну улогу ове животиње у животу и веровањима древних становника тих места. Савремена археологија може интерпретирати артефакте са мање или више прецизности: Памирска иконографија нахчира даје малу могућност за симболичку интерпретацију, које су се  животињама придавале у том времену. Ипак, можемо рећи да петроглифи сведоче о посебном односу људи из периода формација домаће произвоње према циљу њиховог лова.
У гробовима у региону Бамијан (Авганистан)пронађене су кости и рогови дивокоза (Сидки 1990 ,. 279, како се наводи у Василтсов, са 153.)
Слични налази (рогива о гробовима) су пронађени у насељу Беида, чији су се становници бавили ловом на дивокозе. Овде су поред тога откривени  рогови  и глинене фигуре дивљих коза у просторији, који су истраживачи дефинисали као светилиште ( Антонова 1984: 85, цитирано у Васиљцов, п.153).
Истраживач петроглфа сматрају да је дивокоза (нахцхира) најчешћи  мотив на цртежима  осликаних стена Памира, К.С Васиљцов сматра да ови подаци говоре о важној улози коју су дивокоза имале у веровању  становништва Западног Памира. Он је сматран симболом богатства и просперитета у кућу те, да је на посебан начин повезан са различитим божанствима, можда у неким случајевима и сам дивојарац  је сматран  божанством, или посетиоцем са онога света,  у муслиманским фолклорним текстовима – пророка, Вали. У легендама и предањима дивокозе су сматране као посредници између горњег и доњег света, од туда је и обичај стављања рогова  или  главе дивокозе у близини гробова у Памиру.
Слике јарца са брадом у облику цик-цак, показују веру у његову магичну способност да привуче воду( дивојарац је учествовао у ритуалу призивања кише) (Василтсов, с.154-155, 167).
Овде смо показали само мали део петроглифа  пронађених у пећини од Ел Абиад.
Различит стил цртања, приказивања планинског јарца / овце, сведочи о више пута посећиваној пећини од стране различитих племена.
Значај ове животиње за њих је очигледна, тим пре што  је на једаној од слика уметник поставио  симбол – W симбол женског божанства плодности – Велике Богиње, чији култ се провлачи од  палеолита на целој територији Евроазије. Људи који су посећивали ову пећину веровали су у ово божанство, а могуће је и да су претворили ово место у светилиште.
Даља истраживања ће нам открити више и помоћи у одређивању старости ових цртежа и евентуално отварање нових артефаката.

Олег Валецки, Елена Миронова. Фото Олега Валецког

Литература.

 1. Васильцов К.С. Образ горного козла (нахчира) в мифологии и религиозных представлениях горцев Западного Памира. Электронная библиотека Музея антропологии и этнографии им. Петра Великого (Кунсткамера) РАН http://kunstkamera.ru/files/lib/978-5-88431-271-5/978-5-88431-271-5_13.pdf
 2. Винник Д. Ф., Помаскина Г. А. К вопросу о датировке наскальных изображений Прииссыккулья /Археологические памятники Прииссыккулья. Фрунзе, 1975.
 3. Джафарзаде И. М. Гобустан. Баку, 1973.
 4. 3аднeпpовский Ю. А. Археологические работы в Южной Киргизии в 1954 г.—ТКАЭЭ. Т. 4. М., 1960.
 5. Марьяшев А.Н. Петроглифы Иссык-Куля.— «Природа». 1970, № 9.
 6. Миронова Е.А., Древнейшие знаки протописьменности на артефактах Евразии // «Академия Тринитаризма», М., Эл № 77-6567, публ.18993, 20.05.2014 http://www.trinitas.ru/rus/doc/0211/009a/02111013.htm
 7. Сериков Ю.Б. Очерки по первобытному искусству Урала / Нижнетагильская государственная социально-педагогическая академия. – Нижний Тагил, 2014. – 268 с: ил. Рис. 63.6 ISBN 978-5-8299-0308-4
 8. Шер Я.А. Петроглифы Средней и Центральной Азии. М.: Наука. 1980 г. 328 с.
 9. Шорин А.Ф., Шорина А.А. Хроностратиграфия неолитических комплексов святилища Кокшаровский холм // Археология, этнография и антропология Евразии 3 (47) 2011, Издательство Института археологии и этнографии СО РАН, Новосибирск, 2011. – С.70-77.

http://www.archaeology.nsc.ru/ru/publish/journal/doc/2011/473/5.pdf

 1. Шорин А.Ф. Святилище Кокшаровский холм в Среднем Зауралье: маркеры сакрального пространства // Урал. ист. вестн. – 2010. – № 1. – С. 32–42.
 2. Леонард Вулли. «Ур халдеев».Издательство Восточной литературы.Москва.1961 г.(Leonard Woolley.”Excavation at Ur”.)

 

 

Advertisements