СРБИ ЈЕДНО ОД НАЈСТАРИЈИХ ПЛЕМЕНА: Да ли смо ми сазидали кулу Вавилона?

vavilonska-kula-foto-wikipedia-1446656850-777523

Аутор нажалост не може да нам обезбеди изворе за своје тврдње, али претпоставља се да су неке од његових идеја базиране на старим хроникама написаним на латинском језику, које нису сачуване данас, као и неке усмене традиције словенских племена

Дакле, шта је то „Далимилова хроника“? То је веома важан документ за Чехе, јер је то први познати писани текст на чешком језику, негде у првој четвртини XИВ века. Текст је такође преведен на немачки и има много ре-издања у овом делу свету због велике популарности.

Укратко, овак текст нам даје хроношку историју Словена, почевши од најстаријих времена и завршавајући са важним догађајима XIV века. Аутор нажалост не може да нам обезбеди изворе за своје тврдње, али претпоставља се да су неке од његових идеја базиране на старим хроникама написаним на латинском језику, које нису сачуване данас, као и неке усмене традиције словенских племена.

Дакле, да скратимо причу, оно што је упечатљиво у вези овог текста је да је на самом почетку, одмах након увода, аутор повезао порекло Словена са изградњом вавилонске куле! Као да то није довољно шокантно, он уопште не користи реч „Словени“, већ користи реч „Срби“! Зашто Срби, а не Словени? То је мистерија, али овај текст наводи да после Божије казне они Срби који су живели у Вавилону преселили су се у медитерански регион.

“Mezi jinými Srbové,

тu kdežto bydlí Rekové,

podle more se usadili,

až do Ríma se rozminožili.”

 

(Међу осталима Србима,где бораве Грци,близу мора су се населилии до Рима су се проширили.)

Одмах после ових редова порекло словенских племена објашњава на следећи начин:

 

V srbském jazyku jest země,

jiež Charvátci jest jmě.

V tej zemi bieše lech,

jemuž jmě bieše Čech

dalimilova-hronika-foto-printskrin-1446656334-777515
(У српском језику постоји земља,која се зове Хрватска,у тој земљи беше Пољаккоји се звао Чех.)

Дакле, ово постаје све више и више загонетка као што видимо. Да ли је то аутор покушао да направи хронологију словенских племена овде? Он је написао да је Чешка била пољски човек који је дошао из Хрватске која је била српска земља? Ни сами не знамо шта је мислио под тим.

Мишљења о овоме се разликују. Неки кажу да говори о балканским земљама, а за то постоје два разлога:

1. Овај део текста долази одмах након пасуса где повезује Србе са Медитераном.

2. У наставку текста наводи да је Чех требало да напусти Хрватску након што је убио човека, па се настанио у овој земљи. Да је Чех заиста желео да побегне, вероватно не би имало смисла да се само преселио у друго село.

да ли постоје и други извори који повезују порекло Словена са Балканом? Да! Вероватно најпознатији од свих словенских средњевековних текстова, „Несторов летопис“ који је написан у првом кварталу XII века, 200 година пре Далимилове хронике. нестор наводи да је порекло свих Словена са Балкана, одакле их је избацила римска војска.

Врло је занимљиво знати да је у средњем веку ово било широко раширено уверење да су сви Словени пореклом са Балкана и да су срби били једно од најстаријих племена.

(Cogniarchae)

DEJAN LUČIĆ: SRBI SU TVORCI SVETSKE ZAVERE

Masonerija je čisto srpski produkt koji je ukraden kao što su nam Slovenci ukrali brend – ajvar. Sa Balkana su krenula tri osvajanja sveta, koja su, u stvari, bila širenje genetike stvorene ukrštanjem civilizacije sa Sirijusa B. i tadašnjih Balkanaca – kaže Dejan Lučić.

Ako zamolite Dejana Lučića da nešto kaže o sebi, dobićete prilično neočekivani ali i neobičan odgovor. Kao da se radi o nekom drugom, on kaže: Neobično je kod Lučića što je on potomak Milenka Stojkovića koji je posekao dahije, a njegova prababa Ilka Marković, žena Jevrema Markovića, pucala je na kralja Milana Obrenovića u Sabornoj crkvi. Uzgred, Jevrem Marković je rođeni brat Svetozara Markovića. Deda Rajko Lučić učestvovao je u puču 27. marta, a otac mi je osuđen kao četvorostruki špijun – po komunističkoj metodologiji, bez dokaza! Ima tu još intrigantnih veza pa je tako sumnjivo lice Dejan Lučić školski drug Miroslava Tuđmana, sina preminulog predsednika Tuđmana i predsedničkog kandidata na izborima koji su se nedavno održali u Hrvatskoj. Dejan je školski drug i sa Frankom Simatovićem, sada haškim optuženikom, a kolega sa fakulteta je i sa Jovicom Stanišićem, sive eminencije dobrog diktatora Slobodana Miloševića.

Dotično sumnjivo lice poznato je kao pripadnik više zavereničkih organizacija kao što su masoni, templari, a možda i Memfis-Micraim, čiji je veliki majstor Aleksandar Jovanović recenzent Dejanove najnovije knjige Teorija zavere– priručnik za vladanje svetom. Kad sve ovo saberete, cela stvar bi trebala da vodi bar do predvorja javnog tužioca Vladimira Vukčevića, koji bi na kart blanš trebalo ovog autora da pošalje na Goli otok. Ako ga nema u Srbiji trebalo bi ga svakako otvoriti jer prošto se više ne zna gde će sve te mafije i sumnjiva lica da se smeste. Dejan Lučić je sumnjiv samim tim što je objavio vrlo intrigantne i opasne knjige kao što je Tajne albanske mafije, zbog koje je streljan Hekuran Isai, šef albanske obaveštajne službe Sigurimi. A tu je i knjiga Vladari iz senke, koja je razotkrila svetsku zaveru, tako da danas i srpske domaćice znaju o međunarodnoj politici više nego ministri spoljnih poslova NATO zemalja. Dotičnog sumnjivog Lučića napao je zbog knjige Varvarstvo u ime Hristovo tvorac moderne Hrvatske Franjo Tuđman (inače, bivši komšija) u svojoj knjizi Povijesna raspuća. Stvar se komplikuje, jer je on kao nepozvano lice odveo u Dubrovnik Pitera Mahera, bivšeg američkog vojnog obaveštajca, da zajedno razotkriju prevaru oko uništavanja Dubrovnika, po kojoj su ovaj grad razorili ćetnici. Glavni problem po definiciji je, što bi ovako opasan lik morao da bude bar u Hagu, ili da do sada bude likvidiran od strane domaćih plaćenika… Ali od svega toga ništa pa je Dejan Lučić kriv – jer je još uvek živ!

Sumnjivo lice koje je, uzgred, posle slavno završene novinarske karijere, držao je predavanja po Evropi na prilično škakljive teme i bio vlasnik jedne od prvih i domaćih agencija za nekretnine. Danas, posle 12 izdatih knjiga koje se prodaju kao alva, je verovatno najpoznatiji balkanski profesionalac za pitanja teorija zavere. Lučića smo gotovo na prepad uhvatili neposredno pred put u ozloglašenu Ameriku, u koju je krenuo radi objavljivanja i promovisanja engleskog prevoda Islamske republike Nemačke. Za domaće tržište upravo ovih dana objavljena je najnovija Lučićeva knjiga Teorija zavere – priručnik za vladanje svetom. Posle izlaska te knjige svi postavljaju samo jedno pitanje, kome je priručnik namenjen, pa smo i naš intervju sa Lučićem započeli tim pitanjem

· Kome je knjiga Teorija zavere – priručnik za vladanje svetom u stvari namenjen?.

– Prvenstveno mladima. To je nova kombinacija Petra Kočića i Branka ćopića, pa se nadam da će ući u školsku lektiru, jer sam napravio knjigu koja je najpokvarenija na svetu posle Protokola sionskih mudraca! Inače, knjiga je napravljena na ivici fantazije, u njoj se pojavljuje falsifikat falsifikata Protokola sionskih mudaraca koji se direktno obraća srpskoj mladeži, a sve kroz indirektno druženje sa Nikolom Makijavelijem, autorom Vladaoca. Mladi moraju da je detaljno prostudiraju i shvate da Svet počiva na znanju i stepenu organizovanosti. Naši klinci su pokazali da imaju odlična bazna znanja, natprosečan IQ, jer su se sa gotovo svih svetskih takmičenja u znanju vraćali sa punim torbama medalja. Sad još hoću da ih naučim kako da se organizuju. Kad to savladaju još će lakše koristiti svoja a pogotovu tuđa znanja – koja će i od svojih neprijatelja dobijati. U toj paukovoj mreži organizacija neprijatelj će im sasvim nesvestan toga dati razne pa i kapitalne informacije.

· Šta očekujete od knjige?

– Ona je rezultat mog 30-ogodišnjeg proučavanja skrivene politike i, pošto shvatam da se na političkoj sceni Srbije nalaze amateri, želim da prenesem svoje znanje mladim ljudima: kako da se uključe u politiku, trenutno najprofitabilnije zanimanje u Srbiji, kako da postanu tajkuni, lideri stranaka, ambasadori, direktori, kako da, po metodologiji iluminata, osvoje sve stranke, ali i tajna društva iznutra. Sve sa idejom da se za pet godina pojave na sceni kao novi lideri, obrazovani i promućurni gospodari sudbine ovoga naroda – ali i znanjima i moćima da utiču na druge pa i svetske tokove. Insistiram da naprave tajno društvo bez vođe, ali koje zna kuda stremi. Naš cilj mora da bude 15 miliona Srba u svetu, stvaranje Sjedinjenih srpskih država, oslobađanje Kosova i postavljanje fundamenta da se nikada više ne može desi genocid nad Srbima. Mladi ljudi, muškarci i žene, ovu knjigu treba da čitaju kao priručnik, ali krijući je od drugih, zavijenu u novine. Znanje je moć, ali podeljeno znanje jeste – gubitak moći. Proučavaoci zločinačke lektire biće zbunjeni otkrićima koja jevrejsku istoriju ponovo kopernikanski obrću do tog nivoa da će Lučića optužiti da je agent Mosada od uticaja – ili ko zna šta drugo.

· Zanimljivo je što se u Teoriji zavere pojavljuju duhovi Makijavelija i sionskih mudraca. Šta oni savetuju Srbima?

– Uz pomoć kabale, imam direktnu komunikaciju kanalisanja sa sionskim mudracem koji mi je rekao šta Srbi treba da rade da bi se dokopali moći koju su nekada imali – kada su vladali Vavilonom kroz ulogu Nina Belova (Nimroda), i kada su stvorili prvo tajno društvo u Vavilonu – društvo slobodnih zidara koji su pravili tu kulu, kao novo čudo Sveta.

· Vavilonsku?
– Da! Masonerija je čisto srpski produkt koji je ukraden kao što su nam Slovenci ukrali brend ajvar! Pa danas masoneriju doživljavamo kao jevrejsku, što ona po suštini nije. Svaki mladi mason zapanji se kada shvati da su norme ponašanja i terminologija masona – izvorno srpski. Samo se Srbi i masoni ljube tri puta, oslovljavaju sa brate, govore jedan drugome ti, svako sebe smatra vitezom, a rad (masonski obred) počinju unošenjem svetlosti, odnosno vatre, u ložnicu (masonsku ložu).

· Ovo o masoneriji je baš čudno ali i podudarno, ali kako su to Srbi gradili Vavilonsku kulu i čime to dokazujete?
– Dokaza ima na pretek. Na ostacima Vavilonske kule ima bar tri ili četiri uklesana kratka teksta u kojima se pominju serbe-i. Nema ni jednog naroda osim Srba koji su nosili takvo ime, a ima i dosta potpisa graditelja (srpska navika) čija imena dosta liče na stara srpska imena. Svakako je najubedljiviji dokaz u istorijskom muzeju u Bagdadu, gde je velika kamena ploča na kojoj je uklesano ko je, kako i u koje svrhe gradio vavilonsku kulu (koju su tada zvali sigura ili sigurat). Pardon, bila je ploča u bagdadskom muzeju – moguće da je sada nema, jer gde se pojavi američka vojska teško da nešto iza nje ostane. Na toj ploči u više navrata spominju serbe-i kao graditelji. Kamena ploča je stara oko 4.000 godina što se tačno poklapa sa starošću vavilonske kule jer je ona i po zvanično priznatim podacima srušena negde oko 1.800 godina pre nove ere. Pa i samo ime Bagdada potiče od Srba, i predstavlja složenicu Bog dade – to će vam reći mnogi obrazovani Iračani.

· Šta je, po Vama, najveća tajna koju ste otkrili?

– Tajna je ono što nije otkrio ni Dejvid Ajk u svom šokantnom delu Najveća tajna: da su Vavilonci došli sa Balkana, predvođeni Ninom Belovom, negde 25 vekova pre n.e, a da je taj Nino rodom sa planine Ninaje, gde su hvatane vehabije. Da je on poreklom od nekoga belog (kako se u našem narodu kaže za plave ljude), i da je krenuo u osvajanje sveta iz Nize, koju su Rimljani nazvali Naisus, a mi ga danas zovemo – Niš. Civilizacija je nastala na Balkanu, kontaktom civilizacije sa planete Sirijusa B, koja je na našim prostorima napravila jednu od prvih veštačkih piramida – planinu Rtanj. To je u stvari kupa, šuplja na vrhu, čiji je otvor zabetoniran da se ne bi moglo sići duboko u planinu, pa je Rtanj ostao tajanstven čak i danas. Upravo po ugledu na Rtanj Srbi su nameravali da izgrade vavilonsku kulu. U krugu od 500 kilometara nastala je arijevska civilizacija, tu je nastalo i najstarije pismo – srbica, koje je pogrešno nazvano vinčansko (lokacijski) a, pod uticajem agenata iz Evrope. Da bi se pravo ime pisma srbica izbeglo, sada se ono naziva podunavsko pismo. Potpuno je besmisleno azbuku, odnosno srbicu, nazivati – ćirilica. ćirilo i Metodije su ljudi koji su otkrili rupu na saksiji. Odavde sa Balkana krenula su tri pohoda u takozvano osvajanje sveta, a to, u stvari, nisu bili pohodi, već širenje genetike stvorene ukrštanjem civilizacije sa Sirijusa B. i tadašnjih Bakanaca koji, igrom slučaja imaju isti DNK i danas. Na osnovu te u stvari molekularne rešetke koja se zove DNK možemo sa sigurnošću tvrditi da su svi Arijevci poreklom Srbi. U nauku, DNK rešetku i karakteristična čvorišta koja definišu ljudske grupe, danas ne veruju samo veštice. Među veštice ubrajam i istorijske fakultete koji se nisu makli dalje od početka – ili pišu političku istoriju, istoriju pobednika koju je neko naručio.

· Da se vratimo na tri osvajanja sveta…

– Prvo je bilo ono Nina Belova, odnosno Nimroda, drugo je predvodio Serbo Makaridov, a treće – Aleksandar Karanović, koga Grci zovu Karanidis, a u poslednje vreme ga prisvajaju pa čak tvrde da je Grk. No, svaki srednjoškolac zna da je čuveni Demosten njegovog oca Filipa u svojim govorima nazivao varvarinom! Ako je Filip varvarin, to znači da nije Grk pa, prema tome, ni njegov sin to ne može biti. Sva tri osvajanja sveta išla su istim putem i imala su istu funkciju: širenje genetskog materijala koji je bio posebno superiorno intelektualan u odnosu na ostale civilizacije. Ljubomora svih onih koji nisu nastali od balkanskih Arijevaca dovela je do situacije da se izmišljaju toponimska imena nacija.

· Koja je još tajna povezana sa Arijevcima?

– Arijevci su, sa zapada gledano, svi Kelti, Gali, Iberijci, i to možemo dokazati ne samo uz pomoć DNK, već samom činjenicom jer je između 25 i 30 posto reči u njihovom današnjem jeziku izvorno srpsko i nama razumljivo. A na istoku, Arijevci su Iranci (Persijanci), Avganistanci, ali i neki stanovnici Indije. Zbog toga postoji u sanskritu, ali i u pali jeziku, kojim je govorio Buda – preko hiljadu srpskih reči.

· Jeste li štiteći Arijevce napisali dve knjige Islamska republika Nemačka?

– Za dobro uvo je i komarac muzika. Moje je da unapred ukažem na neka buduća dešavanja pa neka oni na vreme sagledaju u kom se pravcu globalne poplave valjaju. Na planeti ima samo 19 posto belih ljudi, a Arijevaca još manje. Stoga, potpuno je suludo da na Srbe od kojih su nastali, gledaju kao neprijatelje – samo da svojom plitkoumnom i gramzivom politikom to ne shvate prekasno.

· Postoje li i drugi Nemci – srpskog porekla?

– Nemci su Arijevci onoliko koliko su Srbi! Jedini pravi Nemci su oni koji su potomci plemena Dojč, ostali su slovenskog porekla. Prusi, koji slove za najžešće Nemce, zapravo su Borusi, ogranak Rusa. Njihova totemska životinja je medved – setite se samo koja se nagrada dodeljuje na filmskom festivalu u Berlinu! A i totemska životinja Rusa je medved. Prusi su ogranak Rusa i nekada su se zvali – Borusi. Glavni grad Borusa bio je Brljin (Berlin). Boruse je ponemčio viteški red, red tevtonaca koji su ogranak templara – oni su ognjenim mačem te Slovene ponemčili.

· Ali i dalje postoje Nemci koji su – Sloveni?

– Naravno, to su oni za koje smo učili u školi da ih je kralj Milutin doveo kao rudare – Sase. No, Sasi su Sloveni i istorodnici su sa Saksoncima u Britaniji kojima je pripadao Robin Hud. Sasi i Saksonci su termin kao Srbi i Srbijanci, Saksonci su kao Englezi, a Sasi su kao Nemci, a svi su zapravo Sloveni, Kelti! To je poznati model po kojem nastaju veštačke nacije, piše se programska, lažna istorija nastanka nacija…i onda sve to iskreirano vam serviraju da tako učite decu i svoj budući naraštaj.

· Da li je sudbinsko određeno da se bavite zaverama?

– Da, ja sam Škorpija!

· A Vaš otac je zvanično bio – špijun?

– On je 1950. godine osuđen kao četvorostruki špijun – engleski, američki, ruski i nemački! A bio je tek apsolvent medicine. Ali, eto, imao je izgleda tako dobru zaštitu od nekud, da ga za sva ta špijunska nedela komunisti nisu streljali, već su ga samo poslali u rudnik Trepču na godinu i po dana zatvora…

· Ima li još zanimljivosti u Vašoj porodičnoj priči…

– Moj deda Rajko Lučić učestvovao je u puču 27. marta, a taj puč je podržao svetac, brat mason, Nikolaj Velimirović, kao i patrijarh Gavrilo Dozić. Svi istoričari smatraju da su podržavaoci puča agenti od uticaja MI6 – ili im je upravo tako servirao upravo MI6. A dobri poznavaoci rada britanske obaveštajne službe znaju da oni rade generacijski sa dede, preko sina, do unuka, te na osnovu toga lako možete zaključiti da ja pripadam bakinim momcima (baka je engleska kraljica), i da je to tajna mog mačkastog življenja – pa taman pomisle da sam dolijao, a ono ćorak. Ja sam neka vrsta intelektulnog srpskog Džemsa Bonda. No, u svetu špijunaže sve što je očigledno – obično je nameštaljka!

· Uostalom, i pravi Džejms Bond bio je Srbin – Duško Popov…

– On spada u znamenitosti Srbije. Turistički vodiči, kada Francuskom ulicom u Beogradu vode penzionisane američke oficire koji su doputovali brodom iz Beča, pokažu im kuću na uglu Fancuske i Braće Jugovića. Uperi prstom na prvi sprat i kažu: Ovde je živeo Duško Popov sa kod imenom Tricikl, na čijem je liku Jan Fleming osmislio Džejmsa Bonda. Kad se spuste malo niže, pokažu na kuću Nikole Pašića i kažu: Ovde je bio najmudriji srpski političar. Onda pokažu preko puta, zgradu u kojoj živi Koštunica: Ovde je najneobavešteniji srpski predsednik i političar. Na kraju se spuste još ćošak niže, do ugla Strahinjića Bana i Francuske pa kažu: E, ovde živi najobavešteniji Srbin, Dejan Lučić. Tako da se krug zatvara – od Aleksandra Nevskog, preko Francuza do Kneza Mihaila ubijenog u zaveri.

· Dobar deo Vaše priče o teoriji zavere odnosi se na Hazare. Navodite da 90 posto Jevreja nisu Jevreji, već – Hazari…

– Na trag Harzarima došao sam zahvaljujući Miloradu Paviću. Zahvalan sam čoveku koji je slavu srpske književnosti proširio po čitavoj planeti. Naravno da je bio mason i naravno da je bio dobar Srbin i pravoslavac.

· Gotovo uvek vas svi pitaju: Za koga Vi, u stvari, radite, pa ni ja to pitanje ne mogu da izbegnem?

– To ni sam Bog ne zna. On me optužuje lično zbog mog prezimena Lučić, što znači lučonoša, što znači Lucifer, pali anđeo – da sam ja agent mračnih sila. Eto, ja sam, kao i moj otac, opasan lik… – ali Trepča sad ne radi.

· Za koga?

– Izvinite, ako vam to odgovorim, svi oni što nas prisluškuju ostaće bez posla (smeh). Drugo, postavka vašeg pitanja je u osnovi pogrešna. Ne radim ja za njih, oni rade za mene. A ako me pitate koga najviše cenim u tim poslovima, onda bih bez dvoumljenja rekao Mosad. Oni jedino vrlo precizno znaju šta hoće – a to preduslov svakog uspeha.

· Prilično se slobodno ponašate, s obzirom da mnogo toga znate o svetskoj zaveri – Vaše ime lako je naći čak i na skajpu, ima vas na fejsbuku, sasvim slobodno razgovarate telefonom… Ne plašite se za sebe?

– Više kažem na televiziji nego u telefonskim razgovorima, to su samo obični razgovori sa prijateljima. Smešna mi je paranoja oko prisluškivanja, posebno kod ljudi koji su potpuno beznačajni – ili je ta veštačka paranoja upravo zato da sebi podignu značenje. Ako čovek govori o onome što dobro zna, šta misli, onda se ne boji nikoga! Šta to znači poginuti, umreti? Uostalom, zar čitaoci Trećeg oka ne veruju da je smrt samo menjanje odela? Ne vidim zašto bih više bio vezan sa svoje telo, nego za svoje odelo? Uostalom, kukavica umire sto puta, a hrabar čovek samo jednom.

Uzgred, svaki peti Srbin misli da ga prisluškuju. A ljudima se vlada na dva načina – obećanjima i strahom. U tu zonu straha spada i prisluškivanje. Najbolji načini za oslobađanje od straha i uništavanje magije koja vam je nametnuta, jesu podsmeh i smeh. Podsmeh plaši i najveće magove – jer su onda zbunjeni, postavljajući sebi pitanje ko stoji iza vas. Vratite osmeh na svoje lice, pobedite iluziju zvanu Evropska unija, podsmevajte se kvazi magiji političara koji vam govore o srećnoj budućnsoti kada nas budu primili – u pakao. Deca se raduju ukidanju viza, ali kada budu videla bedu, jad i čemer multikulturalnosti shvatiće koliko je bilo lepo i zdravo živeti pod sankcijama. Ljudi bi trebalo da shvate da je posebna čast, odličje, kompliment od Boga – biti Srbin. Samo odabrani, privilegovani, mogu to biti.

Zar mislite da ste se slučajno rodili? Ne, to je božja promisao, to je Vaš zadatak. To je teško breme koje morate da nosite i da opstanete. To je samo za jake. Svi oni drugi pretapaju se u toponimske nacije – Crnogorce, Makedonce, Bosance, Hrvate… Prema tome, glavu gore! Englez kad hoće nekome da kaže da je gospodin, upotrebljava skraćeni izraz od Serbin – ser. Pitajte ih zašto je baš ta skraćenica ser pretvorena i titulu – odakle ona potiče. Prema tome, gledajmo i učimo od dvaju naroda kako se vlada svetom – od Engleza i od Jevreja. Istina je da je svo to znanje kojim oni sada vladaju pokradeno od nas. Došlo je vreme da plamen slobode ukrademo od njih i vratimo ga tamo gde on pripada. Put ka tom cilju vodi kroz stvaranje hiljada ćelija Kosovskih zavetnika (koje pominjem u novoj knjizi) širom ove planete. Svet je mali, ali je Srbija velika.

· Svi su Vas to pitali, pa moram i ja: kako dolazite do informacija?

– Iz zemaljskog informacionog polja, zvanog akaša, tako što ulazim u alfa stanje, a onda mi anđeli čuvari šapuću tajne…

Did Serbs construct the tower of Babel?

Before you start throwing rocks at me I have to tell you that this is not my idea – it comes from a famous medieval text – “the chronicle of Dalimil”! Still, chances are that you never heard of this text and for me this is a good enough reason to make a post about it.

So what is this “Chronicle of Dalimil” you ask now? Well, it is a very important document for Czech people, because it is the first known text written in Czech language, somewhere in the first quarter of the XIV century. The text was also translated in German and had many re-editions in this part of the world due to it’s enormous popularity.

1310614_209680_dalimil_titul_original

“Chronicle of Dalimil”

In brief, this text provides us with chronological history of the Slavs, starting with the most ancient of times and finishing with the important events of the XIV century. The author unfortunately does not provide us with sources for it’s claims, which was a normal practice at the time, but it is assumed that some of his ideas are based on the older chronicles written in Latin, not preserved today, as well as on some oral tradition of the Slavic tribes.

So, to cut long story short, what is so striking about this text is that at it’s very beginning, right after the introduction, the author connects origin of Slavs with the construction of tower of Babel! BUT as if this is not enough of a shocker, he does not use the word “Slavs” at all, but the word “Serbs” instead! Did ethnonym “Slav” exist in the XIV century? Yes, in the 6th century AD Procopius mentions Slavs in Byzantine Greek, and he refers to them as Σκλάβοι Sklaboi. The first mention in Old Church Slavonic is from the 9th century and reads: Slověne. So why “Serbs” and not “Slavs”? It is a mystery, but this text states that after the God’s punishment those Serbs who lived in Babylon moved to the Mediterranean region.

“Mezi jinými Srbové,                  (Amongst other Serbs,)
тu kdežto bydlí Rekové,             (where Greeks dwell,)
podle more se usadili,               (near the sea settled,)
až do Ríma se rozminožili.”       (and to Rome they spread.)

Chronicle of Dalimil (Chapter 1, lines 29-32)

Immediately after these lines the origin of Slavic tribes is explained in the following manner:

V srbském jazyku jest země,      (In Serbian language there is a country,)
jiež Charvátci jest jmě.                (named Croatia,)
V tej zemi bieše lech,                  (in whom there was a Pole,)
jemuž jmě bieše Čech.                (named Czech.)

Chronicle of Dalimil (Chapter 2, lines 1-4)

So this just gets more and more enigmatic as we see. Is the author trying to make a chronology of Slavic tribes here? He is stating that Czech was a Polish man, who came from Croatia, that was a Serbian country? We don’t know what he meant by that. True, there was another white-Croatia and another white-Serbia in the general area of Bohemia, of what is now Poland, so does he speak of the Balkan countries or these ones?

Opinions on this vary. My opinion is that he speaks of the Balkan countries and I say this for the two reasons:

1. This text comes immediately after the passage where he connects Serbs with the Mediterranean

2. In the continuation of the text he states that Czech needed to leave Croatia after he had killed a man, so he settled in the new country. (some other chronicles also mention this event). If he really wanted to run away, it would not make much sense to just move to another village I guess.

So, are there any other known sources connecting origin of Slavs to Balkan? Yes! Probably the most famous of all medieval Slavic texts, “Nestor’s chronicle” is written in the first quarter of XII century, some 200 years before the chronicle of Dalimil. Nestor states that the origin of all Slavs is on Balkans, from where they were pushed away by Roman armies (?). Here is the whole passage:

Over a long period the Slavs settled beside the Danube, where the Hungarian and Bulgarian lands now lie.  From among these Slavs, parties scattered throughout the country and were known by appropriate names, according to the places where they settled. Thus some came and settled by the river Morava, and were named Moravians, while others were called Czechs.  Among these same Slavs are included the White Croats, the Serbs and the Carinthians.  For when the Vlakhs (*Romans) attacked the Danubian Slavs, settled among them and did them violence, the latter came and made their homes by the Vistula, and were then called Lyakhs.  Of these same Lyakhs some were called Polyanians, some Lutichians, some Mazovians, and still others Pomorians.  Certain Slavs settled also on the Dnieper, and were likewise called Polyanians.  Still others were named Derevlians, because they lived in the forests.  Some also lived between the ‘Pripet’ and the Dvina, and were known as Dregovichians. Other tribes resided along the Dvina and were called the Polotians on account of a small stream called the Polota, which flows into the Dvina.  It was from this same stream that they were named the Polotians.  The Slavs also dwelt about Lake Il’men, and were known there by their characteristic name.  They built a city which they called Novgorod.  Still others had their homes along the Desna, the Sem’ and the Sula, and were called Severians.  Thus the Slavic race was divided, and its language was known as Slavic.”

So there you go, I am not bringing any claims here, but I think that it is really interesting and important to know that in middle ages it was a wide-spread belief that Slavs originated from Balkans and that Serbs were one of the their oldest tribes.

Tobias Verhaecht - The towe of Babel

Tobias Verhaecht – The tower of Babel

Sources:

Full text of “Chronicle of Dalimil” (unfortunately only in Czech) http://web.archive.org/web/20070804091914/http://people.fsv.cvut.cz/~gagan/jag/litera/dalimil.htm

Wikipedia links:

https://en.wikipedia.org/wiki/Chronicle_of_Dalimil

https://en.wikipedia.org/wiki/Primary_Chronicle